През страстната седмица, когато отправяме поглед към духовното и  посрещаме

...
През страстната седмица, когато отправяме поглед към духовното и  посрещаме
Коментари Харесай

Пловдивчанин написа шедьовър

През буйната седмица, когато насочваме взор към духовното и  посрещаме най-големият християнски празник Възкресение Христово – Великден ви представяме един извънреден музикант, който влага цялата си душа в музиката, която прави. Това  е Стоиц Гъдев - човек със личен взор към света и музиката, ерудиран теоретик и виртуозен пианист. Музиката, която той прави е по-различна, тя е дълбока, тя е завладяваща, допира душата и вълнува мощно.

Музиката му няма аналог, макар, че мнозина се пробват да го съпоставят с Вангелис, с Бетовен... " Инструменталната музика на Стоиц Гъдев е толкоз добра, че може да се съпостави със международни мостри като тези на Жан Мишел Жар и Майк Олдфийлд.  Маестро Гъдев е един занемарен елмаз, макар, че неговите творби са доста по-обработени от доста други известни части “, написа за него Тома Спространов. 

" Нотна книга с 19 пиеси за пиано “ е най-новият труд на пловдивския композитор. Професионалистите дефинират това негова произведение като шедьовър, който няма аналог. А и кой в днешния веществен свят написа ноти? Композиторът самичък продуцира плана си и издава нотния албум след непосилен двегодишен труд, без да излиза от вкъщи си.

" Материалите в този алманах са резултат на дълготраен труд и са есенция на визията на Стоиц за клавирна музика - солидните основи на класиката са съчетани с най-съвременни хармонични похвати. В тях ще намерите удоволствието от чистото  музициране, само че в случай че се задълбочите и чисто теоретично - тогава ще имате опция да се докоснете до цяла една колоритна галактика от забавни похвати, плод на солидната креативна биография на създателя “, споделя в рецензията си за книгата Светлин Стайков, музикант, саунд инженер, аранжор, композитор. " При нотописа в книгата си съм легатирал полифонията, с цел да се чете по-лесно ", споделя самият създател. Пиесите в сборника му са предопределени най-много за напреднали музиканти, само че се намират и по-леки пиеси, които може да се изсвирят от облигатисти.  

Като композитор Стоиц Гъдев има личен различим жанр. Определят музиката му като " модерна класика “, само че тя не е единствено това – тя е блуз, тя е поп, тя е саундтрак.  През годините Стоиц Гъдев е работил с доста огромни музиканти у нас, измежду които Васил Найденов, Маргарита Хранова и други. С осъществяванията си на пиано е покорявал публиката на Скандинавия, Китай, Африка и Азия. В по-зрелия интервал от живота си, обаче работи най-много за себе си. Изключително работлив музикант, той е записал повече от 14 албума.

За Стоиц Гъдев в изкуството не може да има рамки. Защото рамките осакатяват духа.  Друга негова максима е: Защо си живял, в случай че не си оставил нещо след себе си. И той оставя – даже повече. И е сигурен в цената на това, което прави.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР